Je kent ze vast wel, van die snertdagen. Van oudsher had snertdag een negatieve bijklank. Dit komt uit de scheepvaart. Vroeger werden de restanten voedsel van de vorige dag doorgaans verwerkt tot snert. Zo vaak dat het de scheepslieden de neus uitkwam.
Gelukkig zijn mijn snertdagen een stuk vrolijker. De bereiding van erwtensoep oftewel snert gaat van generatie op generatie. Mijn moeder van inmiddels 91 jaar heeft mij jaren geleden snert leren koken. Vroeger werd snert gekookt met producten die het land kon leveren zoals knolselderij, prei, ui etcetera. Wanneer dan in november het varken werd geslacht kwam deze met staart en al in de soep terecht.
WK Snertkoken
Mijn moeder en ik hebben samen liters snert gekookt. Na onze jarenlange samenwerking heb ik zelfstandig het ‘roer’ overgenomen. En niet geheel onverdienstelijk. Mijn snert is namelijk in 2014 bekroond tot lekkerste snert van Friesland. In de jury zat onder andere Joop Braakhekke. Hij typeerde mijn snert als authentieke en karaktervolle erwtensoep. In de loop der tijd heb ik prachtige snertverhalen beleeft en in februari 2018 hoop ik weer een gooi te doen naar de ‘zilveren slaif’. Dit is de hoogst haalbare prijs tijdens het WK Snertkoken. Dit WK vindt plaats in Groningen en is het bezoeken meer dan waard.
In de receptuur zie je naast de reguliere ingrediënten ook twee bijzondere genoemd: liefde & aandacht. De bereiding van deze soep vergt namelijk veel tijd, liefde en aandacht. Geef mij maar een snertdag!
Ingrediënten:
- 1 kg spliterwten
- Ruim 2 liter varkensbouillon
- 1 flink knolselderij
- 4 stronken prei
- 1 flinke winterwortel
- 4 uien
- 3 aardappelen
- 3 laurierblad
- 5 kruidnagels
- 1 bosje bleekselderij
- 400 gr gerookte spekblokjes
- 2 verse worsten
- 2 Gelderse rookworsten
- 1 bosje peterselie
- 1 bosje bladselderij
- Scheut tamari
- 1 tl zout
- Flinke portie liefde & aandacht
Bereiding:
Spoel de spliterwten en breng ze samen met de varkensbouillon en ruim 1,5 liter water aan de kook. Zet ondertussen de (gesneden) groentes (behalve de bleekselderij) en de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen op in een pan met water, samen met het laurierblad en de kruidnagels.
Voeg na enige tijd de spekblokjes en bleekselderij toe aan de soep, samen met de verse worst en de Gelderse rookworst. Als de groente gegaard is kun je de erwtensoep mengen met de groente.
Vervolgens rustig laten garen. Voeg voor de smaak een scheut tamari toe met een theelepel zout. Serveer met wat fijngesneden peterselie en bladselderij. Eet smakelijk!
Hartelijke snertgroet,
Gerda Uiterwaal