Mosterd na de maaltijd
Wie kent dit gezegde niet. Mosterd wordt van oudsher geserveerd bíj de maaltijd.
Al in de late Middeleeuwen hoorde mosterd erbij, omdat het eigenschappen bezit die de spijsvertering bevorderen. Spreekwoordelijk geldt dus dat als je met iets aankomt wat op dat moment al geen nut meer heeft, het mosterd na de maaltijd is.
Dit keer dus mosterd bij de maaltijd, of eigenlijk mosterd in de maaltijdsoep.
We eten het al eeuwenlang. Bijvoorbeeld bij een blokje kaas of bitterbal. Het heeft een positief effect op de vertering van vet. Daarom wordt mosterd veelal gegeten bij vetrijke maaltijden. Vroeger telde de provincie Groningen tientallen mosterdmakerijen. Er zijn er weinig overgebleven, maar in Eenrum is er nog een.
Naast de fabriek is er zelfs nog een piepklein museum aanwezig waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.
Erg leuk om een keer te beleven hoe mosterd wordt gemaakt en om te proeven natuurlijk. Het is mogelijk een bezoek aan het museum te combineren met een diner in het naastgelegen restaurant.
Mocht dit niet tot de mogelijkheden behoren, geen nood. Gewoon zelf achter het fornuis kruipen en koken maar!
Ingrediënten voor 4 personen:
50 gram boter
60 gram bloem
1 liter gekookt water
125 ml room
2 eetlepels mosterd
1 prei
500 gram spekblokjes
1 snufje zout
1 scheut tamari
Aan de slag:
Snijd de prei in ringen. Neem een pan met een dikke bodem en plaats deze boven het vuur. Laat de boter smelten en zorg ervoor dat de boter niet verkleurt. Het vuur laag zetten en de bloem toevoegen. Meng het geheel grondig met een spatel en laten het even garen. De roux is nu klaar om gemengd te worden met heet water. Voeg een soeplepel heet water toe aan de roux en roer flink door met een garde, totdat het is opgenomen. Herhaal tot alle water is gebruikt. Doe de spekblokjes zonder boter in de pan en bak deze goed bruin. Dan de spekjes laten uitlekken op een stukje keukenpapier. Voeg de preiringen toe en breng dit aan de kook. Na ongeveer 15 minuten de spekblokjes toevoegen met een snufje Keltisch zout. Op smaak brengen met een scheut tamari. Eventueel nog een snufje kurkuma toevoegen om de soep een mooie kleur te geven. En als extraatje een paar plakjes Groninger metworst. Ook dit gezegde geldt nog steeds: de liefde van de man gaat door de maag. Eet smakelijk!
Hartelijke (kook)groet,
Gerda Uiterwaal