Als de griep je zo in zijn greep heeft is er maar een oplossing en dat is vers gemaakte kippenbouillon. Hiermee maak je een licht verteerbare maaltijd en de gelatine die in de bouillon achterblijft heeft een versterkende werking op je afweersysteem.
Afgelopen week heb ik een heerlijke verse kippenbouillon getrokken van een biologische kipkarkas. Deze staat een paar uur op het vuur. Voor het recept kun je gebruik maken van deze link.
Heerlijke geuren
De geuren die in je huis vrijkomen helpen je ook weer een handje om je beter te voelen. Wanneer je er nog verse groenten en kruiden aan toevoegt maak je een waar feestmaal voor jezelf. Je lijf en leden zullen je dankbaar zijn. En mochten de verse kruiden je ontbreken dan zijn de gedroogde varianten altijd een uitkomst. Beterschap voor degenen die geveld zijn door de griep.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1,5 liter verse kippenbouillon
- 2 winterpenen
- 1 courgette
- 1 ui
- 1 prei
- 400 gr paddenstoelen/champignons
- 2 el sojasaus (zonder suiker)
- 3 cm gember
- 3 tenen knoflook
- Bosje peterselie
- Handjevol taugé
- 1 limoen
- Peper en Herbemare zout
Aan de slag:
Snijd een winterpeen in blokjes. De andere winterpeen snij je samen met de courgette in slierten (met de spiraalsnijder of een dunschiller/kaasschaaf). Snijd de paddenstoelen in schijfjes, de ui in ringen net zoals de prei. Vervolgens verhit je in de soeppan olie en fruit je de ui een paar minuten op middelhoog vuur.
Halverwege de preiringen er aan toevoegen. De wortelblokjes, schijfjes paddenstoelen en de sojasaus kunnen nu in de pan. Draai het vuur op laag en ongeveer 10 minuten onder af en toe omscheppen laten garen.
Als laatste de knoflook en gember toevoegen. De bouillon toevoegen en ongeveer 15 minuten zachtjes laten koken. Als laatste de wortel- en courgetteslierten samen met de taugé meekoken. Garneer de soep met fijngesneden peterselie en een partje limoen. Ik zeg eet smakelijk!
Gerda Uiterwaal